Ordo Iuris

Vrijeđanje moralnih i vjerskih osjećaja građana koji se zalažu za dobrobit djece u Hrvatskoj

Nakon što je na Svjetski dan djece, 20. studenog 2023., Ordo Iuris sudjelovao u predaji više od 30 000 potpisa prikupljenih u peticiji „Zaštitimo djecu od homo-posvajanja“ koju je pokrenula udruga Vigilare, na društvenim mrežama kako to obično biva, krenule su salve uvreda i govora mržnje upućene prema organizatorima peticije te općenito građanima kršćanske vjeroispovijesti.

Tako se na društvenoj mreži Reddit (vidi sliku gore), između ostalog, proglašava potpisnike peticije idiotima i bolesnicima te se priželjkuje njihova sterilizacija.

Ovim putem, a usporedbe radi, ističemo da su nas naši podupiratelji obavijestili o dva aktualna slučaja u kojima su policija i pravosudna tijela vrlo brzo reagirala i procesuirala slične, odnosno puno benignije komentare s društvenih mreža koje su neki konzervativni komentatori uputili prema ljudima s druge strane društvenog spektra, tj. zagovarateljima pobačaja i pripadnicima LGBT subkultura.

Zakladu Ordo Iuris ovim putem zanima hoće li nadležna tijela isto tako promptno reagirati kada su u pitanju upućivanja prijetnji i vrijeđanje moralnih i vjerskih osjećaja građana kršćanske vjeroispovijesti.

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris dala je svoj doprinos pri organiziranju navedene peticije pružanjem pravnih savjeta, a predstavnici Ordo Iurisa – dr. sc. Joško Badžim i mag. iur. Filip Đekić – na održanoj konferenciji za medije tom su prilikom istaknuli da prepuštanje djece istospolnim parovima nema uporišta u hrvatskim zakonima, da je ideologizacija interesa djece nedopustiva i da je treba spriječiti.

Napomenuto je i da je odluka Visokog upravnog suda iz svibnja 2022. (slučaj Šegota – Kožić) da se istospolnim parovima omogući pristup posvajanju djece protuzakonita i određena vrsta tzv. ‘mekog prava’ kako bi se u budućnosti mijenjao zakon, što podsjeća na presedansko pravo koje hrvatski pravni sustav ne poznaje te da su hrvatski zakoni po ovom pitanju vrlo jasni: pravo na roditeljstvo ne postoji, već postoji samo pravo djeteta na život u obitelji.

Ordo Iuris je pripremio prijedloge amandmana na Ustav RH, Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu koji zbrinjavanje djece usmjerava na zajednice koje se temelje na braku kao zajednici muškarca i žene.