Ordo Iuris

Ekonomska sloboda

Ekonomska sloboda i sloboda ugovora štite individualnu slobodu i mogućnost samoostvarivanja za tisuće hrvatskih poduzetnika, uglavnom malih obiteljskih tvrtki koje bi trebale činiti osnovu nacionalnoga bogatstva.

No, slobodu obavljanja samostalnih djelatnosti često ograničavaju institucije uvedene u nacionalno i međunarodno pravo, kao izraz ideološki motiviranoga utjecaja na tržište i društveni život. U mnogim zemljama poduzetnici se suočavaju s izborom između vjernosti vlastitoj savjesti i ispunjavanja obveza koje im nameće zakon te se izlažu teškim sankcijama zbog odanosti svojim uvjerenjima i nepodržavanja fenomena koje smatraju objektivno zlim.

Zaklada Ordo Iuris prati i analizira nacrte hrvatskih i EU verzija zakonskih akata i ispituje hrvatsku i međunarodnu jurisprudenciju, u smislu njihova utjecaja na slobodu ugovoranja i sposobnost obavljanja poslovnih aktivnosti u skladu sa svojom savješću.

Aktivno i učinkovito suprotstavljamo se pokušajima da se, pod izlikom razvijanja antidiskriminacijske politike, prošire zakoni koji ograničavaju ekonomsku slobodu, slobodu ugovoranja i slobodu izražavanja u medijima i reklamnom oglašavanju.

Posts not found