Ordo Iuris

Suverenitet Hrvatske je u opasnosti – Stop federalizaciji EU!

Prema predloženim izmjenama, Hrvatska i druge europske zemlje trebale bi se odreći suvereniteta i autonomije u korist moćnika u Bruxellesu. Raspisana je PETICIJA kako bi se to spriječilo.

Petero europarlamentaraca iz Njemačke i Belgije (Guy Verhofstadt iz “Obnovimo Europu”, Sven Simon iz Europske pučke stranke, Gabriele Bischoff iz Socijalista i demokrata, Daniel Freund iz Zelenih i Helmut Scholz iz Ljevice) pripremilo je brojne amandmane na Osnivačke ugovore EU kojima se u suštini želi dokinuti suverenitet država članica i stvoriti “Sjedinjene Europske Države”.

Amandmani uključuju promjenu zakonodavnih procedura u EU, promjenu pravila vođenja vanjske i sigurnosne politike EU te proširenje nadležnosti EU-a na području klimatske politike, energetike, gospodarstva, zdravlja, obrazovanja i socijalne politike.

Nacrt promjena nije lišen ni ideoloških elemenata, pa se tako pomoću jezičnog inženjeringa želi ukloniti razlika između dva biološka spola, a koji manevar može dovesti do kažnjavanja onih koji brane definiciju biološkog spola.

No možda najveću opasnost u predloženim amandmanima predstavlja prijedlog ukidanja načela jednoglasnosti u procesu odlučivanja u nekoliko desetaka temeljnih područja, uključujući pitanja poput vanjske politike, sigurnosti i poreza. U praksi, to znači da će o politici Europske unije odlučivati velike države, poput Njemačke i Francuske, nauštrb manjih država.

Dana 25. listopada 2023. Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta odobrio je nacrt koji su pripremili spomenuti zastupnici, a 22. studenog 2023. Europski parlament podržao je predložene izmjene Ugovora te je izglasana Rezolucija Europskog parlamenta od 22. studenoga 2023. o prijedlozima Europskog parlamenta za izmjenu Ugovora (2022/2051(INL) i to tankom većinom, s 291 glasom za, 274 glasova protiv i 44 suzdržana.

Hrvatski EU parlamentarci glasovali su različito. SDP-ovi Biljana Borzan, Tonino Picula i Predrag Matić i IDS-ov Valter Flego glasovali su za, a HDZ-ovi Željana Zovko, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sunčana Glavak te nezavisni Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić (KLJUČ Hrvatske) i Ladislav Iličić (Hrvatski suverenisti) protiv Rezolucije.

Dana 18. prosinca 2023., Vijeće EU prihvatilo je i proslijedilo Europskom vijeću službeni zahtjev Europskog parlamenta za sazivanjem Konvencije (predstavnici nacionalnih parlamenata, Europskog parlamenta, Europske Komisije i šefovi država ili vlada država članica) za reformu Ugovora.

Europska komisija će u veljači ove godine predstaviti svoje prijedloge za reformu EU u priopćenju koje će proslijediti Europskom parlamentu i Vijeću EU, a očekuje se da bi se pitanje revizije Ugovora odnosno sazivanja Konvencije moglo naći na dnevnom redu Europskog summita, koji bi se trebao održati 21. i 22. ožujka 2024. godine.

Zaključno, valja naglasiti da je izglasana Rezolucija zasad tek samo prijedlog izmjena EU Ugovora te u konačnici promjenu Ugovora moraju ratificirati države članice, stoga Vas pozivamo da potpišite PETICIJU naše sestrinske organizacije Ordo Iuris Poljska i tako spriječite uspostavu centralizirane superdržave s birokratski ograničenim mehanizmima demokracije.