Ordo Iuris

Uskoro presuda u slučaju Tomaševićeva otkazivanja zastava Hoda za život

U ponedjeljak 15. siječnja 2024. na Županijskom sudu u Zagrebu održana je glavna rasprava u postupku koji se vodi povodom udružne tužbe za zaštitu od diskriminacije koju je protiv Grada Zagreba podnijela udruga Vigilare i udruga U ime obitelji, organizatori Hoda za život. Riječ je o manifestaciji za zaštitu nerođenog života, majčinstva i obitelji koja se održava u brojnim državama Europske unije te cijelog svijeta.

Tužba je podnesena jer je u svibnju 2022. gradonačelnik Tomašević na temelju osobnih preferencija organizatorima Hoda za život uskratio pravo na podizanje zastava na gradske jarbole i to uoči same manifestacije, iako je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet nakon zakonito provedene procedure za to izdao dozvolu. Tim je presedanom gradonačelnik Hod za život stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge organizacije. U lipnju iste godine održana je Parada ponosa u organizaciji Zagreb Pride-a čije su se zastave slobodno vijorile na gradskim jarbolima i na kojoj je gradonačelnik ponosno šetao u društvu prijatelja i kolega.

Gradonačelnik je svoj potez uskrate postavljanja zastava nastojao opravdati tvrdnjama da ga je Hod za život tražio pokroviteljstvo koje je on zbog svojih uvjerenja i predizbornih obećanja nije mogao prihvatiti, što je Hod za život odlučno opovrgnuo. Naime, prema gradskim propisima, isticanje zastava na gradskim jarbolima i davanje pokroviteljstva dvije su različite stvari, a Hod za život tražio je odobrenje jedino za korištenje javnih površina i podizanje zastava.

Valja naglasiti da je Grad Zagreb na svojim jarbolima tradicionalno i besplatno postavljao zastave brojnih javnih manifestacija u organizaciji raznih udruga i drugih organizacija, bez obzira na privatni svjetonazor trenutačnog gradonačelnika. No Tomašević je svojim diskriminacijskim potezom iz 2022., što je ponovio i 2023., odlučio sebe, svoju stranku i određene interesne skupine staviti ispred ljudi koji se zalažu za obranu ljudskog života od začeća do prirodne smrti i time ih pretvoriti u građane drugog reda, iako oni također plaćaju poreze i prireze.

Na jučerašnjem je ročištu glavna rasprava zaključena, a objava presude očekuje se 29. siječnja 2024. godine.

Fotografija: Tomislav Medak, Rušenje ograde u Varšavskoj, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/, https://www.flickr.com/photos/11932978@N00/4617043510