Ordo Iuris

Vrhovni sud stao u zaštitu Matije Babića i njegovog huškanja na kršćane

Foto: Pexels

Zagreb, 9. ožujka 2024. godine

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu koju je donijela sutkinja Tihana Marija Miladin, a u kojoj je kršćanima uskraćena zaštita od mrzilačkog i uznemiravajućeg govora osnivača Index-a Matije Babića.

Podsjećamo, Ordo Iuris je 2020. godine podnio antidiskriminacijsku tužbu protiv Matije Babića jer je putem Facebook-a na bezprizorni način napao katolike i pravoslavce zbog njihova bogoštovlja za vrijeme epidemije koronavirusa.

Sada je dakle Vrhovni sud u vijeću sastavljenom od sudaca Ivana Vučemila, Senije Ledić i Marine Paulić utvrdio da Babićevo nazivanje kršćana „najgorima od najgorih, neljudima, zatucanim praznovjernim ekstremističkim smećem za koje je svejedno da li žive ili ne“ nije uznemiravanje, odnosno neželjeno ponašanje na temelju vjerske osnove koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe vjernika.

Štoviše, Vrhovni sud nije stao na odobravanju verbalne dehumanizacije kršćana, već je „osudio“ kršćane, utvrdivši da su zbog njihova bogoštovlja za vrijeme epidemije koronavirusa bili diskriminirani drugi građani.

Ovime je Vrhovni sud kao najviša pravosudna institucija u zemlji ponovno, osim eklatantnog nepoznavanja zakona, pokazao kako tretman kršćana u hrvatskom pravosuđu nije puno bolji od onoga kojega isti imaju u objavama notornog Matije Babića.

Ordo Iuris međutim neće odustati od borbe za zaštitu kršćana od uznemiravanja i od obrane zdravog razuma te je spreman nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u RH, ovaj slučaj dovesti pred Europski sud za ljudska prava.

[pdf-embedder url=”https://ordoiuris.hr/wp-content/uploads/2024/03/Presuda-VSRH_P_9_2020_Ordo-Babic-4.pdf” title=”Presuda VSRH_P_9_2020_Ordo-Babić”]