Ordo Iuris

Pravna akcija protiv ostavštine bivšeg komunističkog totalitarnog sustava

Ordo Iuris smatra da je od iznimne važnosti sankcionirati uznemirujuće izjave kakva je osumnjičenikova, a pogotovo obzirom da osumnjičenik nije pokazao nikakvo kajanje, nego je još vrijeđao građane Republike Hrvatske.

Dana 13. veljače 2024. godine bivši novinar portala Index Vojislav Mazzocco putem svog X (bivši Twitter) profila napisao je sljedeće:

„Hrvatsku se ne može popraviti izborima. Može je se isprati u krvi revolucije.“

Zbog citirane uznemirujuće izjave kojom poziva na nasilje, Ordo Iuris je podnio prekršajnu prijavu protiv Mazzocca jer je u medijskom javnom prostoru isticanjem/objavom citiranog teksta remetio javni red i mir pa da je time počinio prekršaj iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 41/77, 55/89, 05/90, 30/90, 47/90, 29/94, 114/22, 47/23).

Opisana radnja učinjena je uoči javnog prosvjeda na Markovom trgu kojeg su organizirale oporbene političke stranke lijevo-liberalne orijentacije, a tijekom krajnje napetog javnog diskursa oko izbora novog Glavnog državnog odvjetnika. Neke političke opcije su prije prosvjeda otvoreno govorile o pobuni referirajući se na krvavu Seljačku bunu, koju je npr. komunistička historiografija prikazivala kao vrli primjer rušenja starog i stvaranja novog poretka, a za vrijeme prosvjeda iste političke opcije su držale uzdignutu stisnutu šaku, simbol koji je korišten upravo od pripadnika totalitarističkih komunističkih režima i kojeg danas koriste ekstremistički i nasilni lijevi pokreti.

Dovoljno je uzeti samo 20. stoljeće kao primjer kako bi se osudio ovakav govor mržnje osumnjičenog, i ne samo govor nego izbor prostora i „tajming“ za njegovu objavu. Naime, tijekom navedenog stoljeća, u ime totalitarističkih ideologija učinjeni su prevrati i pokrenuti ratovi u kojima su proliveni hektolitri i hektolitri (nedužne) krvi, više nego u svim prethodnim stoljećima krvavih sukoba zajedno.

Uostalom Rezolucijom Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP)) osuđeni su i izjednačeni nacistički i komunistički zločini. Rezolucija podsjeća kako su „nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti” te poziva „sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim”.

U Rezoluciji 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarističkih komunističkih režima koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila 26. siječnja 2006. i  koja se poziva na svoju Rezoluciju 1096 (1996) o mjerama za razbijanje ostavštine bivših komunističkih totalitarnih sustava, ističe se da su „totalitarni komunistički režimi koji su vladali u Srednjoj i Istočnoj Europi u prošlom stoljeću, a koji su još na vlasti u nekoliko zemalja svijeta, bili, bez iznimke, označeni masivnim povredama ljudskih prava“, a povrede su uključivale „pojedinačna i kolektivna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnog fizičkog terora; progone na etničkoj i vjerskoj bazi, povredu slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i također nedostatak političkog pluralizma.“

Gnjusni zločini su u vrijeme njihova počinjenja opravdavani u ime teorije klasne borbe, koja je ozakonila likvidaciju ljudi jer su smatrani opasnima za izgradnju novog društva i, kao takvi, neprijateljima totalitarnog komunističkog režima.

Skupština Vijeća Europe je u svojoj Rezoluciji o totalitarističkim komunističkim režimima izrazila uvjerenost da je svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti i da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje te je pozvala sve komunističke ili post-komunističke partije da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima i osude ih bez ikakvih nejasnoća.

Ordo Iuris stoga smatra da je od iznimne važnosti sankcionirati ovakve sporne izjave kakva je osumnjičenikova, a pogotovo obzirom da osumnjičenik nije pokazao nikakvo kajanje zbog sporne izjave nego je još, nakon što ga je prema vlastitim riječima X društvena mreža prisilila da obriše objavu, krenuo vrijeđati građane Republike Hrvatske.