Ordo Iuris

POVIJESNA ODLUKA POLJSKOG USTAVNOG SUDA

Dana 22. listopada 2020. godine, poljski Ustavni sud donio je povijesnu odluku kojom je proglasio da je eugenički pobačaj u suprotnosti s dostojanstvom i životom čovjeka, čije poštivanje jamči poljski Ustav.

Kako prenosi European Center for Law and Justice (ECLJ), ovom odlukom ukida se odredba poljskog zakona iz 1993. koja je do sada dopuštala pobačaj kada “prenatalni pregledi ili drugi medicinski podaci ukazuju na veliku vjerojatnost ozbiljne i nepovratne invalidnosti fetusa ili neizlječive bolesti opasne po život”. Eugenički pobačaji u Poljskoj činili su statističku većinu od 1000 do 2000 pobačaja koji se izvode svake godine, od kojih su uglavnom stradavala djeca sa sindromom Down.

Donoseći svoju odluku, Sud je izjavio da je ljudski život zaštićen u svim fazama svog razvoja, od trenutka začeća, te da se ne može žrtvovati za zdravlje. Sud se oslonio na međunarodno pravo, posebno na Konvenciju UN-a o pravima djeteta, koja u svojoj preambuli ističe da je “djetetu, zbog njegove fizičke i intelektualne nezrelosti, potrebna posebna zaštita i skrb, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu, prije i nakon rođenja “, te na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja zabranjuje diskriminaciju na osnovi invaliditeta.

Sud je također presudio da poljska vlada mora učiniti više za potporu bolesnoj ili invalidnoj djeci i njihovim obiteljima.

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris pozdravlja ovu povijesnu odluku i apelira na hrvatske zakonodavce da također maksimalno zaštite nerođenu djecu.

Po objavljivanju pisane verzije presude, Ordo Iuris podnijet će i svoju detaljniju analizu odluke.

U Zagrebu, 23. listopada 2020.