Ordo Iuris

Ordo Iuris vs. Matija Babić – glavna rasprava na Županijskom sudu u Zagrebu

U srijedu 13. siječnja 2021. godine na Županijskom sudu u Zagrebu održana je glavna rasprava u postupku koji se vodi povodom udružne tužbe za zaštitu od diskriminacije, koju je protiv g. Matije Babića, najpoznatijeg javnosti kao osnivača Index.hr-a, podnijela Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris. 

Puno toga se dogodilo od posljednjeg sučeljavanja na Sudu u listopadu prošle godine. Naime, g. Matija Babić je uoči Božića 2020. godine pojačao je svoju agresivnu i mrzilačku retoriku na Facebook-u javno i nedvosmisleno pozivajući na likvidacije vjernika i uništavanje crkvene i državne imovine. Zbog toga je naša zaklada podnijela kaznenu prijavu zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju1, kao i u slučaju verbalnog nasilja gospodina Matije Babića prema vjernicima za vrijeme Uskrsa2. Nadamo se pravodobnoj i pravovaljanoj reakciji Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu. 

Što se tiče antidiskriminacijskog postupka na Županijskom sudu u Zagrebu, na glavnoj raspravi ostali smo pri tužbenom zahtjevu, pročitan je spis te je sutkinja zaključila glavnu raspravu i zakazala ročište za objavu presude za dan 24. veljače 2021. godine. 

U Zagrebu, 13. siječnja 2021.

1 https://ordoiuris.hr/kaznena-prijava-protiv-matije-babica-zbog-novog-poticanja-na-mrznju-i-nasilje/

2 https://ordoiuris.hr/stop-krscanofobiji-zaustavimo-govor-mrznje-matije-babica/