Ordo Iuris

Kampanja „Za Krista i domovinu”

Kampanjom „Za Krista i domovinu” nastavlja se provođenje peticije koju je pod nazivom „Zaštitimo djecu od homo-posvajanja” pokrenuo i provodio Vigilare, a koju su hrvatski sudovi ideološkim aktivizmom zabranili.

Budući da je riječ o opasnoj sudskoj presudi, posebno za katoličke vjernike u Hrvatskoj, kojom se značajno ograničava sloboda govora i izražavanja te vjeroispovijesti, Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris odlučila je nastaviti ovu peticiju za zaštitu hrvatske djece te slobodu govora i katoličke vjeroispovijesti.

U rubrici „Pravni razlozi” nalazi se pravna analiza spornih odluka Ustavnog suda RH i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojima je stvorena društvena klima kojom se vršio pritisak na sudce i djelatnike javnopravnih tijela da donose odluke u korist istospolnog posvajanja i udomljavanja djece. Ukazano je da se u spornim odlukama Ustavni sud i Visoki upravni sud pozivaju na, u ovakvim slučajevima, neprimijenjivu praksu Europskog suda za ljudska prava te istodobno krše hrvatski Ustav, sve hrvatske zakone koji uređuju pitanje posvajanja I udomljavanja te sve međunarodne konvencije kojima je osnovno načelo zaštite najboljeg interesa djeteta.

U rubrici „Što kaže znanost?” nalaze se i sažetci znanstvenih istraživanja o istospolnom roditeljstvu koja su hrvatski sudovi zabranili, a koja ukazuju na prikrivenu stvarnost da su istospolna kućanstva s djecom u prosjeku manje uspješna u odnosu na kućanstva gdje djeca žive zajedno s ocem i majkom. Manja uspješnost odnosi se na veću nestabilnost istospolnih kućanstva u emocionalnom, zdravstvenom, obrazovnom i ekonomskom smislu.

Ponovno donosimo i sudski zabranjen nacrt „Deklaracije o najboljem interesu djeteta”, kao prijedlog Hrvatskom saboru, kojom se želi istaknuti da je u djetetovu najboljem interesu omogućiti mu život u obiteljskoj zajednici s ocem i majkom te da svako dijete ima pravo na oca i majku.