Ordo Iuris

Jesu li u Hrvatskoj svi jednaki ili postoje oni koji su „jednakiji“?

Ordo Iuris zatražio je od Ministarstva pravosuđa i uprave uvid u evidencije o sudskim predmetima koji su vezani uz diskriminaciju.

Naime, prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije sva pravosudna tijela dužna su voditi evidencije o navedenim sudskim predmetima i dostavljati ih Ministarstvu pravosuđa i uprave, a potonje je dužno iste proslijediti pučkom pravobranitelju, i to do 1. veljače za svaku prethodnu kalendarsku godinu.

Ordo Iuris odlučio je napraviti samostalnu analizu sudske prakse po osnovi diskriminacije i istražiti jesu li određene tzv. manjinske skupine favorizirane u odnosu na druge.

Kršćani u Hrvatskoj svakako ne uživaju potpuno pravnu zaštitu i zato smo prošlog tjedna podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Maria Valentića, Šimuna Cimermana i nepoznate treće osobe.

Podsjećamo, isti su krajem studenog prošle godine izveli aktivistički performans ispred svetohraništa u crkvi Svete Mati Slobode i tako osobito drskim ponašanjem krajnje ponizili vjernike (čl. 323.a Kaznenog zakona).

Ordo Iuris će inzistirati na potpunoj pravnoj zaštiti vjernika i neće dopustiti da određene skupine ljudi budu „jednakije“ od drugih.

U Zagrebu, 03. veljače 2021.