Ordo Iuris

Uspješno obranjena temeljna ljudska prava i slobode te suverenitet država

Početkom lipnja u Ženevi je završila 77. Svjetska zdravstvena skupština tijekom koje je trebao biti potpisan protupandemijski ugovor Svjetske zdravstvene organizacije. Zahvaljujući dosljednosti i upornosti branitelja slobode i suvereniteta, uspjelo se prekinuti pregovore i privremeno obustaviti cijelu inicijativu. SZO je objavio je da se ne može postići dogovor.

Ovo je vrlo važna pobjeda!

Još 2021. godine Ordo Iuris je skrenuo pozornost na činjenicu da SZO predstavlja prijetnju osobnoj i ekonomskoj slobodi te slobodi odlučivanja o zdravstvenoj zaštiti. U sjeni pandemije koja je tada trajala, procesi donošenja odluka u zdravstvu postupno su prebačeni s razine nacionalnih vlada na globalnu razinu. Smatrali smo to velikom prijetnjom slobodi i suverenitetu država diljem svijeta, a koja prijetnja je poprimila oblik nacrta protupandemijskog ugovora SZO-a, koji je trebao biti obvezujući akt međunarodnog prava. Prema njemu, stručnjaci SZO-a dobili bi ovlasti nametanja specifičnih sanitarnih ograničenja svim zemljama, karantena, obveznih cijepljenja, ograničenja slobode govora, znanosti, zatvaranja crkava, škola i radnih mjesta te mnogih drugih radnji kojima se krše prava i slobode građana te bi imali ogroman utjecaj na ekonomije zemalja i svakodnevni život građana.

Ordo Iuris je poduzeo puno toga kako bi spriječio donošenje opisanog dokumenta. Našu međunarodnu peticiju na devet jezika „Zaustavimo ugovor SZO-a“ podržalo je preko 40.000 ljudi. Analizirali smo svaku novu verziju ugovora i upozoravali na prijetnje te sudjelovali u konzultacijama SZO-a i javnim raspravama. Naši memorandumi i pravne analize koje smo slali političarima iz cijeloga svijeta referencirani su i korišteni u raspravama.

U studenom 2023. predložena verzija dokumenta podrazumijevala je povećanje uloge SZO-a u upravljanju zdravstvom i usvajanje ugovora u cijelosti, bez mogućnosti podnošenja ikakvih komentara.

Ove godine, pod pritiskom branitelja prava i sloboda građana i suvereniteta naroda, posljednja verzija ugovora vrlo je jasno naglasila načelo suvereniteta zemalja članica SZO-a u pitanjima javnog zdravlja i napustila odredbe koje predviđaju borbu protiv „dezinformacija“, odnosno cenzure javne i znanstvene rasprave o načinima borbe protiv zaraznih bolesti.

U članku 3. koji govori o načelima provedbe odredaba Ugovora, ostalo je samo 6 od prvotnih 12 načela. Između ostalih, tu je načelo suvereniteta, prema kojem države imaju „suvereno pravo usvajati, donositi i provoditi zakone unutar svoje nadležnosti“.

Članak 18., koji je države obvezivao na borbu protiv „lažnih, zavaravajućih, pogrešnih ili neistinitih informacija“, sada samo kaže da svaka strana „promiče pravodoban pristup pouzdanim i na dokazima utemeljenim informacijama o pandemiji i njezinim uzrocima, učincima i čimbenicima koji ih uzrokuju“.

No, iako dogovor koji su predložili globalisti nije postignut, mnoge štetne ideje pokušale su se unijeti u Međunarodni zdravstveni pravilnik. Pravilnik će postati obvezujući za sve države članice ako ne ulože primjedbe ili ne odbace dokument u roku od 10 mjeseci od potpisivanja. Ovaj dokument uključuje odredbe o borbi protiv „dezinformacija“, koje mogu rezultirati budućom cenzurom slobode govora i znanstvenog istraživanja.

Trenutno analiziramo konačnu verziju tog dokumenta i obavijestit ćemo Vas o njegovoj formi i sadržaju te sljedećim koracima koje smo poduzeli.

Prijetnja slobodi govora iz Europskog parlamenta proizašla je iz nacrta uredbe o zabrani enkripcije kod brzog slanja poruka, pod krinkom borbe protiv seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

Nacrt tog dokumenta predviđao je uklanjanje privatnosti na internetu i uvođenje potpunog, radikalnog nadzora. Prisiljavao je administratore usluga brzog slanja poruka da u tome sudjeluju i da svoje korisnike tretiraju kao potencijalne kriminalce. Svi privatni razgovori i poruke između zaposlenika te business-to-business korespondencija između poduzetnika, koji predstavljaju poslovnu tajnu, podlijegali su provjeri i ocjeni te su u svakom trenutku mogli biti dostupni tijelima kaznenog progona.

Ordo Iuris pripremio je peticiju predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u kojoj je ukazao na nerazmjernost predloženih mjera i njihovu proturječnost s pravom Europske unije i međunarodnim pravom, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o političkim pravima. Prihvaćanjem odredaba nacrta uredbe povrijedili bi se temelji demokratskog pravnog poretka i temeljna građanska prava i slobode.

U konačnici je Europska komisija prihvatila novi nacrt Europskog parlamenta, koji je uklonio gore spomenuti napad na privatnost korisnika.

Trenutno je aktualan napad na slobodu govora unutar najvažnijeg tijela za ljudska prava. Upravni odbor za borbu protiv diskriminacije, raznolikosti i uključenosti Vijeća Europe, pripremio je izvješće u kojem se predlaže procesuiranje „govora mržnje“ u porukama poslanim privatnim e-mailom i u suradnji s platformama društvenih medija.

Prijetnja pravu na život stigla je od strane Vijeća Europske unije koje je upravo usvojilo uredbu o „supstancama ljudskog podrijetla”. Njime će se izjednačiti pravni status ljudskih osoba u embrionalnoj i fetalnoj fazi razvoja i tkiva poput krvi ili plazme. To bi u konačnici moglo dovesti do široke legalizacije znanstvenih eksperimenata na nerođenoj djeci.

Pred nama je još puno napora potrebnog za obranu suvereniteta i temeljnih ljudskih prava i sloboda.

 

Ordo Iuris Poljska

Ordo Iuris Hrvatska