Ordo Iuris

UPS! Obitelj: Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive

UPS! Obitelj: Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive

Na jučerašnjoj, vrlo posjećenoj, tribini na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prvi je put održan javni nastup inicijative Ordo Iuris Hrvatska. 

Pod nazivom “UPS! Obitelj: Pobačaj iz moralne i zakonske perspektive” na tribini je, uz ginekologinju i bioetičarku dr. Mirjana Radan koja je na temelju bogatog radnog iskustva govorila o zlu pobačaju, i profesora s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG-a Petra Tomeva Mitrikeskog koji je dao filozofski osvrt na pojam osobe, savjesti i dostojanstva ljudskog života, a kao predstavnik i član inicijative Ordo Iuris Hrvatska nastupio je pravnik Filip Đekić.

Đekić je naglasio da znanost jasno kaže da život ljudskog bića (čovjeka) počinje začećem i da je ono kontinuum koji treba zakonski zaštiti. Pravni temelji za to postoje jer međunarodni dokumenti propisuju da svaki čovjek ima pravo na život, a hrvatski Ustav u čl. 21. st. 1 kaže da „Svako ljudsko biće ima pravo na život“. 

S druge strane, nijedan međunarodni dokument ne utvrđuje tzv. “pravo na pobačaj”. Ono je terminološka tvorevina određenih nevladinih organizacja, ali i odbora UN-a koji nadgledaju izvršavanje međunarodnih ugovora. Na taj način žele izvršiti pritisak na države ugovornice i stvoriti običajno međunarodno pravo. 
Đekić je naglasio da je važno prepoznati da ta tijela djeluju ‘ultra vires’, tj. da nemaju moć mijenjati bit ugovora i stvarati nove obveze te da njihova tumačenja moramo odlučno odbaciti kao lažna.

Svim sudionicima je prije početka podijeljena izjava “Temeljna stajališta – Pravo na život od začeća” inicijative Ordo Iuris .