Ordo Iuris

Senat u Arkansasu potvrdio zakon kojim se zabranjuje abortus

Senat države Arkansas u SAD-u potvrdio je zakon kojim se zabranjuje abortus u svim slučajevima osim kada je u pitanju život majke.

Zakon je potvrdila republikanska većina, ukupno rezultatom 27:7, uz jedan afirmativan glas i predstavnika Demokratske stranke. Nakon potvrde u Senatu zakon je upućen u Zastupnički dom gdje se očekuje njegovo sigurno izglasavanje s obzirom na također uvjerljivu republikansku većinu.

Inače, Arkansas je jedna od trinaest američkih država koje su u zadnje vrijeme pokrenule postupke donošenja zakona o zabrani abortusa, što je u velikoj mjeri izraz pro-life politike bivšeg Predsjednika Trumpa i njegovih imenovanja pro-life sudaca u Vrhovnom sudu SAD-a, koji su ključni s obzirom na činjenicu da je nakon presude Vrhovnog suda u predmetu Roe protiv Wade 1973. godine, američko zakonodavstvo bilo primorano prilagoditi se zahtjevima za legalizacijom abortusa.

S time u vezi, zagovornici ubijanja nerođene djece (npr. Planned Parenthood i dr.) najavili su pokretanje tužbi protiv ovakvih zakona pred Vrhovnim sudom računajući s njihovim sudskim ukidanjem.

Ordo Iuris smatra shodnim naglasiti, kao univerzalno pravilo, da „dopuštanje“ abortusa u slučaju ugroze života majke ne znači da život majke ima veću vrijednost od života nerođenog djeteta. Naime, u takvim slučajevima abortus je neželjena posljedica nekog drugog čina koji je po sebi dobar, točnije čina spašavanja života majke (actus cum duplici effectu).

Naša zaklada pozdravlja hrabru inicijativu kolega u Americi kao dobar putokaz zakonodavcima u Hrvatskoj.

Izvori:

Senat-u-Arkansasu-i-abortus1