Ordo Iuris

Odgovor na medijske natpise vezano uz odluku Upravnog suda o zahtjevu zagrebačkog istospolnog para za udomljavanje djece

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris smatra da su informacije o odluci Upravnog suda u Zagrebu, kojom je poništeno Rješenje Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike i Centra za socijalnu skrb o odbijanju davanja odobrenja istospolnom paru na udomljavanje djece, izrazito nestručni i problematični. S jedne strane neskriveno se likuje donošenjem predmetne odluke, a s druge strane istovremeno prejudicira odluka koja tek treba biti donesena u ponovljenom postupku pred Centrom za socijalnu skrb.

Napominjemo da se ne radi o presedanu u hrvatskom pravosuđu, tim više što odluka Upravnog suda još nije uručena strankama i ne postoji uvid u službeno obrazloženje odluke. Potpuno je manipulativno donositi ikakve zaključke posebice jer su informacije za sada došle samo od jedne strane u postupku – odvjetnice istospolnog para. Također, pogrješno  je i zlonamjerno istospolni par nazivati istospolnim bračnim parom jer je to suprotno i Ustavu RH i svim važećim zakonima kojima se propisuje da brak mogu zasnovati jedino muškarac i žena.

Netočno je da je odluka Upravnog suda donesena na temelju recentne prakse Europskog suda za ljudska prava, jer isti nikada nije odlučivao o slučaju kakav je ovaj istospolnog zagrebačkog para.

Vjerujemo da će nadležno ministarstvo kojem je predmet vraćen, i dalje postupati u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom te se ispravno pozivati na odluke međunarodnih pravnih institucija, i, u konačnici, odbaciti navedeni zahtjev.