Ordo Iuris

Protiv prakse surogat majčinstva – Ordo Iuris na međunarodnoj konferenciji u Rimu

Datum objave: 10. travnja 2024. godine

· U Rimu je održana međunarodna konferencija na temu surogat majčinstva.

· Događaj su organizirali inicijatori Casablanca deklaracije, međunarodnog dokumenta koji poziva na globalnu zabranu tzv. surogat majčinstva.

· Na konferenciji su sudjelovali odvjetnici, političari i društveni aktivisti uključeni u borbu protiv prakse surogat majčinstva.

· Događaj je, između ostalog, obuhvatio: temu mentalnih problema s kojima se susreću osobe rođene kao rezultat surogat majčinstva i korištenje surogat majčinstva od strane seksualnih prijestupnika.

· Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Instituta Ordo Iuris.

Deklaracija iz Casablance je međunarodni dokument koji je 2023. godine potpisalo 100 stručnjaka iz preko 75 zemalja, a koji poziva na univerzalno ukidanje surogat majčinstva. Surogatstvo, koje se naziva i surogat majčinstvo, je ugovor kojim se žena obvezuje zatrudnjeti vantjelesnom oplodnjom, roditi dijete i prenijeti roditeljska prava na „klijenta”. Ovakva praksa izaziva brojne etičke i pravne nedoumice, o čemu svjedoče rezolucije Europskog parlamenta iz 2011. i 2015. godine, kojima se ova pojava osuđuje kao narušavanje dostojanstva žene i njezina djeteta.

Problemi surogat majčinstva, kao i sama Deklaracija iz Casablance, bili su tema međunarodne konferencije organizirane na Sveučilištu LUMSA u Rimu 5. i 6. travnja. Događaj je okupio nekoliko desetaka stručnjaka, političara i predstavnika civilnog društva iz raznih zemalja Europe, Afrike i Amerike. Na konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Instituta Ordo Iuris. Važno je napomenuti da su događaju prisustvovale i predstavnice feminističkih pokreta, od kojih se mnoge protive surogat majčinstvu, tretirajući ovu pojavu kao napad na  dostojanstvo žena i djece rođene kao rezultat surogat majčinstva.

Olivia Maurel, koja je rođena kao „dijete po narudžbi”, govorila je tijekom konferencije. Američko-francuska feministica, aktivna u pokretu za ukidanje surogat majčinstva, govorila je o brojnim problemima, uključujući i osobna negativna iskustva koja često prate osobe rođene surogat majčinstvom. Među ostalim, Maurel je navela: psihičke probleme, „traume vezane uz napuštanje” od strane biološke majke, brojne ovisnosti, pokušaje samoubojstva i strah od odvajanja od roditelja. „Ne postoji pravo imati dijete (…), ali djeca imaju brojna prava i možemo reći da surogat majčinstvo krši mnoga od tih prava”, jasno je rekao Maurel. Ujedno je naglasila da se surogat majčinstvo bitno razlikuje od posvojenja, prvenstveno po tome što se kod prvog dijete posebno „stvara” kako bi se odvojilo od biološke majke, kako bi ga drugi ljudi mogli odgajati kao njihovo.

Vlč. Mirosław Wachowski, podtajnik u Državnom tajništvu Svete Stolice, jasno je naglasio negativnu prirodu fenomena surogat majčinstva, ustvrdivši da ono svodi ljudsku prokreaciju na „individualnu volju” i „želju”, kojom dominiraju moćni i bogati. Roditelji se nalaze u ulozi opskrbljivača genetskog materijala, a embrij se sve više pojavljuje kao objekt: nešto što treba proizvesti – ne netko, nego nešto, istaknuo je svećenik. Posebno je važan poziv vatikanskog diplomata koji je apelirao da se borba protiv surogat majčinstva ne ograniči samo na sferu Katoličke crkve ili pojedinih vjerskih skupina, već da nadiđe tradicionalne vjerske i političke granice. „Ne bismo se trebali izolirati među onima koji misle potpuno isto (…), radije bismo se trebali otvoriti pragmatičnim savezima za postizanje zajedničkog cilja”, naglasio je.

Birgit Kelle, njemačka autorica knjige o surogat majčinstvu, istaknula je da se surogat majčinstvom često koriste seksualni prijestupnici. Tijekom rasprave važnost istog problema istaknuo je Jan Gregor, predstavnik češke konzervativne organizacije Aliance pro Rodinu. Naveo je primjer od prije nekoliko godina, kada je u Pragu izbio skandal vezan uz dokumentirane slučajeve prodaje djece u vezi sa surogat majčinstvom. Vlasti su tada identificirale 30 slučajeva u kojima je klinika u Harkovu u Ukrajini ponudila surogat majčinstvo samcima iz cijelog svijeta. Surogat majke potom su odletjele u češke bolnice na porod. U praškim matičnim uredima djeca su potom „predavana” novom roditelju, obično muškarcu.

Prof. Piotr Mostowik, specijalist za međunarodno privatno pravo (UJ), skrenuo je pozornost na podrijetlo problema surogat majčinstva, pitanje zabrane surogat majčinstva i terminologiju koja se koristi u ovom području. Znanstvenica je također ukazala na različite pravne uvjete vezane uz ove kontroverzne prakse.

Konferencija u Rimu je događaj vrijedan pažnje jer pokazuje volju raznih, često ideološki udaljenih grupa koje teže zabrani sramotnog surogat majčinstva. Sve ove skupine imaju zajednički plemeniti cilj, a to je nedvojbeno zaštita dostojanstva žena i njihove djece, što se u ovom pitanju može postići općom zabranom surogat majčinstva. Stoga konferenciju u Rimu treba tretirati kao pozitivan događaj, podsjećajući nas koliko je važno dostojanstvo ljudske osobe, osobito one najslabije, jer u tu skupinu nedvojbeno spadaju i djeca. Važni su i nedavni apeli iz Vatikana, samog pape Franje koji je u siječnju pozvao na potpunu zabranu surogat majčinstva, istaknuo je Patryk Ignaszczak, stručnjak Centra za međunarodno pravo Ordo Iuris.